Elbir İş Merkezi Kat:9 No:6/11
Mecidiyeköy Şişli/İstanbul

Hangi Hallerde Boşanma Olmaz?

Hangi Hallerde Boşanma Olmaz?

Hangi hallerde boşanma olmaz soru ile sık sık karşıya kalmaktayız. Bu makalemizde hangi hallerde boşanma olmaz sorusuna cevap vereceğiz. Konunun önemli olması sebebiyle dikkatle okumanızı tavsiye ederiz. Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur? Boşanma Davası Nasıl Açılır? ve Boşanma Sebepleri adlı makalelerimizi okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Boşanma davası şartları yerine getirilmemişse, usul eksiklikleri mevcutsa veya davacı boşanma yönündeki iradesini değiştirmişse ya da eşler boşanma nedenlerini ispat edememişse boşanma olmaz. Boşanma olmaması durumunda da davanın reddine karar verilir. Hangi hallerde boşanma olmayacağı hususunu daha iyi açıklamak adına aşağıda detaylı şekilde sıraladık.

Türk Medeni Kanununun evliliği koruması sebebiyle kanunda öngörülen şartların mevcut olmaması sebebiyle boşanma meydana gelmez. Aşağıda sıraladığımız durumlarda boşanma için gerekli şartların mevcut olmadığı kabul edilir:

  • Dava harçlarının hiç ödenmemesi veya eksik ödenmesi
  • Çekişmeli boşanma davasında davayı açan davacının davasından vazgeçmesi
  • Anlaşmalı boşanmada tarafların anlaşmaktan vazgeçmesi
  • Davacı veya vekilinin duruşmalara mazeretsiz olarak katılmaması
  • Boşanma için gerekli evrakların dava dosyasına ibraz edilmemesi (Örn: Vekaletname, Anlaşmalı Boşanma Protokolü…)
  • Davacının davalı eşin kusurunu ispat edememesi
  • Davacının dayandığı boşanma nedenlerini kanıtlayamaması

Hangi Hallerde Boşanma Olmaz?

Hakim boşanmaya karar vermek zorunda değildir. Yukarıda belirttiğimiz hususların meydana gelmesi halinde hakim tarafları boşamaz ve boşanma davasını reddeder.

Boşanma Davasında Hakim Karar Verirken İlk Neye Dikkat Eder?

Hakim, boşanma davasında karar tesis ederken öncelikli olarak dava şartlarını ve usul kurallarını gözetir. Harçlar, dava ehliyeti, taraf ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti vb. dava şartlarındandır. Davanın nerede açıldığı gibi yetki hususları usule ilişkindir. Hakim ilk olarak bu hususlara bakar.

Boşanma Davasında Hakim Neye Bakar?

Boşanma davası açıldığında hakim ilk dava şartları ve usul kullarına dikkat eder. Bunlarda eksiklik bulunmaması halinde hakim davanın devamına karar vermişse tarafların iddialarını, taleplerini ve delillerini değerlendirir. Özellikle tarafların iddialarının neler olduğuna ve iddialarının delillerinin neler olduğuna dikkat edilir. Zira boşanma kararı bu doneler üzerinden kurulacaktır.

Boşanma Davasında Neler Delil Olabilir?

Taraflar tüm iddia ve savunmalarını boşanma davasında delil ile desteklemelidirler. Boşanma davasında tanık beyanları, mesajlaşmalar, konuşma ekran görüntüleri, otel kayıtları, banka kayıtları, darp raporu, faturalar, içtihatlar, uzman görüşü, adli tıp raporu gibi her türlü delil serbestçe kullanılabilir. Fakat delillerin hukuka aykırı delil olmaması gerekir. Hukuka uygun olmayan deliller mahkeme kararına dayanak olamaz.

Hakim Boşanma Davasını Neden Reddeder?

Eğer dava şartları ve usuli kurallar eksik ise hakim boşanma davasına devam etmez. Yine boşanma davasının taraflarının iddia ve talepleri delil ile desteklenmemişse hakim boşanmaya karar veremez. Bu durumda hakim boşanma davasını reddeder.

Boşanma Davasının Reddedilirse Ne Olur?

Hakimin boşanma davasını reddetmesi durumunda boşanma gerçekleşmez ve eşler evli kalmaya devam eder.  Açılan davanın usulden reddedilmesi durumunda usul noksanlıkları giderilerek dava tekrar açılabilir.  Boşanma davası esastan reddedilirse aynı boşanma sebebine dayanılarak dava açmak için 3 yıl beklemek gerekmektedir.  Başka bir boşanma sebebine dayanarak dava açmak için ise 3 yıl beklemeye gerek yoktur.  Eğer davacı boşanma davasından vazgeçmiş ise hemen ardından yeniden dava açabilir. Ancak feragat ettiği dosyadaki boşanma nedenlerine dayanamaz.

Hangi Hallerde Boşanma Olmaz Son Olarak Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boşanma avukatına vekalet vermeden davayı kendisi takip eden eşler, hukuki süreci doğru yönetemedikleri için, çoğunlukla boşanma konusunda sorun yaşamaktadırlar. Ayrıca belirtmek isteriz ki davasında haklı olmasına rağmen aleyhine sonuçlanan kararlarda, istinaf ve temyiz sürelerini kaçırmaları sebebiyle hak etmiş oldukları nafaka ve tazminatı alamayan birçok kişi bulunmaktadır.

Boşanma davası sürecinin en etkili şekilde yürütülebilmesi için adli sürece hakimiyeti olan bir boşanma avukatından destek almak fayda sağlayacaktır.  Çelik & Baştürk Hukuk Ve Danışmanlık Ofisi İstanbul boşanma avukatı olarak müvekkillerini aile hukuku alanında vekil olarak temsil etmektedir. Ayrıca vatandaşlara hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Sitemizde yer alan avukata sor kısmından ofisimiz avukatları Av. Tolga ÇELİK ve Av. Nur BAŞTÜRK‘e  Boşanma davası nasıl açılır, eşime boşanma davası açmak istiyorum ne yapmalıyım vb. sorularınızı yönlendirebilir ya da iletişim bilgileri kısmından kendilerine ulaşabilirsiniz.

Hangi Hallerde Boşanma Olur
Hangi Hallerde Boşanma Olmaz

Bu Yazıyı Paylaş

Son Yazılar

Hakkımızda

İstanbul Avrupa yakasının Şişli ilçesinde faaliyet gösteren ve hukukun çeşitli alanlarında uzman avukatları ile hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti veren Çelik & Baştürk Hukuk Ve Danışmanlık Ofisi Av. Tolga ÇELİK ve Av. Müesser Nur BAŞTÜRK tarafından kurulmuştur…