Elbir İş Merkezi Kat:9 No:6/11
Mecidiyeköy Şişli/İstanbul

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir?

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir?

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir?

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu bireylerin sayısı ve bu kişiler arasındaki evliliklerin artışı Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir sorusuna cevap arayanların sayısını artırmaktadır.

Evlenme ehliyeti belgesi, evlilik başvurusu için gerekli olan belgeler arasında yer almaktadır. Evlilik kararı almış ve adım atmayı planlayan çiftlerin kesinlikle temin etmeleri gereken bu belge, evlenecek çiftlerin evlenmelerine engel bir durum olup olmadığının resmi olarak incelenmesi sonucunda verilir. Belge, kadın ve erkeğin evlenmelerine bir engel olup olmadığını resmi olarak belirler ve tarafların yaş ve medeni durum gibi konularda evlenmeye uygun olduğunu kanıtlar. Genellikle Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu vatandaşlardan bu ehliyet istenmektedir, çünkü Türk vatandaşlarının bilgileri genellikle kimlik paylaşımı sisteminde bulunmakla birlikte, yabancı uyruklu vatandaşların bilgileri bulunmamaktadır. Bu nedenle bu belge, yabancı uyruklu vatandaşlardan talep edilmektedir.

Evlenme Ehliyeti Belgesi Nedir?

Yukarıdaki kısa açıklama sonrasında konuyu detaylandırmak ve öncelikle ‘evlenme ehliyeti belgesi nedir’ diğer adıyla “çok dilli evlenme ehliyet belgesi nedir” sorusunu cevaplamak gerekmektedir.

Çiftlerin nikah başvurusunda bulunmadan önce, evlenmelerine engel olabilecek herhangi bir durumlarının olup olmadığının ve yaş ile medeni hal bilgilerinin resmi olarak kanıtlanması için verilen bilgilendirici belgeye “evlenme ehliyeti” denir.

Bir bakıma, yabancı uyrukların başka bir ülkede ya da yabancı uyruklularla evlenecek kişilerin kendi ülkelerinde nikah kıymak için kullanacakları belge olarak da tanımlanabilir. Evlenme ehliyet belgesinin nikah başvurusu esnasında ilgili kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.

Evlenme ehliyet belgesinde başvuruda bulunan kişinin adı, soyadı, anne adı, baba adı, doğum tarihi, medeni durumu ve evlilik için bir engel halinin olup olmadığı bilgileri yer almaktadır. Evlenme ehliyeti belgesi ülkemizde genellikle yabancı uyruklu bireylerden istenmektedir. Yeni evlilik sisteminde Türk vatandaşlarının bilgileri zaten mevcuttur. Ancak sistemde kaydı olmayan kişilerin evlenme belgesi alması gereklidir. Sisteme kayıtlı olanlar için aile kütük bilgisi, evlenme ehliyeti belgesinin yerini almaktadır. Zira Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü resmi sitesinde yaptığı 31.03.2016 tarihli duyurusunda nüfus idarelerince aile kütük kayıtlarına dayanılarak düzenlenen ve kişinin tam künyesi ile nüfus açısından evlenmesine engel bir halinin bulunup bulunmadığını gösteren nüfus kayıt örneklerinin evlenme ehliyet belgesi olarak kabul edildiğini açıklamıştır.

Evlenme Ehliyeti Belgesi Kimlerden İstenir?

Herkes bu belgeyi teknik olarak almak zorundadır, ancak belgenin içerdiği bilgiler, Türk vatandaşları için evlilik kimlik paylaşımı sisteminde yer almaktadır. Bekar mı, evlenmeye engel bir durumu var mı gibi soruların cevapları E-Devlet’te yer almaktadır.

Yabancılar, sığınmacı ve mülteciler, evlilik ve boşanma durumlarında bulundukları ülkenin yasalarına tabidir. Bu sebeple evlilik yaşı, evlilik ehliyeti ve diğer evlilik koşulları gibi konularda Türk Hukuku’nun kanunlarına uymak zorundadırlar.

Bu kişilerin, evlilik konusunda herhangi bir engel olup olmadığı, Türkiye’de nüfusa kayıtlıysa Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak evlenme ehliyet belgesiyle veya henüz nüfusa kayıtlı değillerse emniyet makamlarının kayıtlarından elde edilecek bilgilere göre tespit edilebilir.

Evlenme ehliyeti belgesi almak zorunlu olan kişiler Türkiye’de evlenmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar, yurt dışında evlenmek isteyen Türkler ve uluslararası koruma kanunu kapsamındaki yabancı uyruklulardır.

Yabancı uyruklu vatandaşlar için evlenme ehliyet belgesinin istenmediği durumlar da mevcuttur. Eğer bu kişiler kendi ülkelerinden ya da bulundukları ülkelerdeki temsilciliklerden “bekarlık belgesi” ve “doğum belgesi” alırlarsa ayrıca evlenme ehliyet belgesi almalarına lüzum bulunmamaktadır.

Evlenme Ehliyeti Belgesi Nereden Alınır?

Evlenme ehliyeti belgesinin alınacağı yer, alacak kişiye göre değişen bir süreçtir. Türkiye’de yaşayan yabancılar ve yurtdışında evlenecek Türk vatandaşlarının bu belgeyi alacakları farklı yerler bulunmaktadır.

Türk vatandaşları evlenme ehliyet belgesini nüfus müdürlüğünden alır. Bağlı olunan nüfus müdürlüğüne başvurulması yeterlidir. Diğer yandan, yabancı uyruklular kendi ülkelerinden ya da o devletin yerel temsilciliklerinden evlenme ehliyet belgesini temin edebilirler.

Türkiye’de göç idaresi, evlenme ehliyet belgesi verme konusunda yetkilendirilmiş kurumlardan biridir. Türkiye’de bulunan vatansız, mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsünde olanlar veya uluslararası koruma başvurusu sahiplerinin evlenme ehliyet belgesi, il göç idaresi müdürlüklerinin kayıtlarına göre göç idareleri tarafından verilmektedir.

Yabancı kişilerin evlenme ehliyet belgesini alması durumunda, resmi olarak evlilik akdinin yapılmasının önünde bir engel kalmamış olacaktır.

Evlenme Ehliyeti Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Eğer yabancı uyruklu biri Türk vatandaşıyla evlenmek istiyorsa, Türk vatandaşı sadece vukuatlı nüfus kayıt örneğini alarak evlenme ehliyet belgesini alabilir. Yurt dışında evlenmeyi düşünenlerin de bu belgeye ihtiyacı olacaktır. Yabancı uyruklu vatandaşlar da, ülkelerinden veya ülkelerinin temsilciliklerinden kolayca bu belgeyi alabilirler.

Uluslararası Evlenme Ehliyet Belgesi Nasıl Alınır?

Uluslararası evlenme ehliyeti belgesi, yurt dışında evlenme hazırlığı yapan Türk vatandaşları ve Türkiye’de evlenmek isteyen yabancı uyruklu kişilerden talep edilen bir belgedir. Belgenin geçerli olabilmesi için uygun şekilde onaylanmış olması gerekir.

Ancak, bir Türk vatandaşı yabancı bir kişiyle evlenmek istiyorsa ve o kişinin ülkesi, Türkiye’nin apostil anlaşması bulunan ülkelerden biriyse, apostil onaylı belgelerin Türkiye’de tekrar onaylatılmasına gerek yoktur. Evlenme ehliyeti belgesi, medeni durum belgesi ve doğum belgesi apostil onaylıysa, sadece noterden yeminli tercümesi yapılması yeterlidir.

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin başka bir ülkede yasal olarak tanınmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Bu sistem, 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonu’yla belirlenmiş kurallara dayanmaktadır. Apostil kuralları, yalnızca Lahey Konferansı üyesi veya tarafı devletler arasında geçerlidir.

Türkiye’deki yabancı ülke vatandaşları, İstanbul’daki konsolosluklardan alacakları belgeleri, ilçe kaymakamlıklarında onaylatmak zorundadır. İstanbul’da konsoloslukları bulunmayanlar için başvurulacak yer ise Ankara konsolosluklarıdır. Bu belgeyi aldıktan sonra ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na gidip tasdik ettirmeli ve tercüme ettirmelidir.

Eğer evlenme ehliyet belgesi Türkiye’den alındıysa ve yurt dışında kullanılacaksa mutlaka apostil şerhi olmalıdır. Evlenecek kişilerin buna özen göstermesi işlemlerin hızla ilerlemesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Evlenme Ehliyeti Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Evlenme ehliyet belgesi Türk vatandaşları için ücretsizdir ve nüfus müdürlüğüne giden herkes bu belgeyi para ödemeden edinebilir. Ancak, yurt dışındaki resmi makamlardan ve temsilciliklerden alınacak belge için ödenecek ücret, gidilen kuruma göre değişiklik gösterebilir. Belgenin ücreti, bizzat kuruma giderek öğrenilebilir.

Evlenme Ehliyeti Belgesinin Geçerlilik Süresi

Evlenme ehliyeti belgesinin geçerlilik süresi olup kullanılmadığında belgenin geçerliliği ortadan kalkmaktadır. Türkiye’de bu süre 6 aydır ve bu husus belgede belirtilir. 6 ay içinde kullanılmayan belge geçerliliğini yitirmektedir. Yabancı ülkelerde ise geçerlilik süresi bulunulan ülkeye göre değişir.

E-Devletten Evlenme Ehliyeti Belgesi Alınır Mı?

Türkiye’de e-devlet sistemi, kurumlara gitmeden birçok belgenin alınmasını sağlayarak hayatı kolaylaştıran bir sistemdir. İkametgah ve sabıka kaydı gibi birçok belge, bu platform üzerinden kolayca edinilebilir, ancak evlenme ehliyet belgesi bu kategoride yer almaz. Çünkü bu belge, kurumlara şahsen başvurularak alınması gereken belgelerden biridir.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Haziran 2021’de yaptığı duyuru ile, ülkemizde uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında bulunan yabancıların artık il göç idaresi müdürlüklerine gelmeksizin e-Devlet üzerinden müracaat ederek bu belgeyi alabileceğini açıklamıştır.

Başvuruda bulunanlar E-Devlet üzerinden değerlendirme süreci hakkında bilgilendirme alabileceklerdir. Olumlu ya da olumsuz değerlendirme sonuçları ise başvuruda beyan edilen cep telefonlarına mesaj yoluyla İl Göç İdaresi Müdürlüklerince gönderilecektir. Eğer başvuru olumlu değerlendirilirse, yabancılar artık evlenme ehliyet belgelerini almak için il göç idaresi müdürlüğüne gitmelerine gerek kalmadan e-Devlet üzerinden evlenme ehliyet belgelerini alabileceklerdir.

Konu İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Evlenme Ehliyeti Belgesi Tek Başına Alınabilir Mi?

Evlilik, iki kişinin bir araya gelmesiyle gerçekleşen bir eylem olduğu için, evlenme ehliyet belgesi alınması için iki kişi mi gitmeli, yoksa bir kişi yeterli mi sorusu akla gelebilir.

Ancak başvurunun, evlenilecek kişi ile birlikte yapılması gerektiğini belirtmemiz gerekiyor. Türkiye’nin yurtdışı temsilciliklerine belge almak için başvuruda bulunacak çiftler, evlenmek istediklerini belirten imzalı dilekçelerini birlikte imzalamaları gerekiyor. Yani bu belge tek başına alınabilecek belgeler arasında yer almıyor.

Evlenme Ehliyeti Belgesini Almak Zorunlu Mudur?

Bazı kişiler için evlenme kararı aldıktan sonra evlenme ehliyeti belgesi almak zorunludur. Kişiler, evliliğe engel bir durumun olmadığına dair bu belgeyi almak zorundadır. Türkiye’de evlenecek yabancı uyruklu kişiler, yurt dışında evlenecek Türk vatandaşları ve Uluslararası koruma kanunu kapsamındaki yabancı uyruklu kişiler evlenme ehliyet belgesi alması gereken kişiler arasındadır.

Evlenme Ehliyeti Belgesi Kalktı Mı?

Evlenme ehliyet belgesi kalkmamış olup halen evlilik için gerekli evraklar arasındadır. Evlenme ehliyeti belgesi Türk vatandaşlarının birbirleriyle evlenme sürecinde bilgileri zaten kimlik paylaşımı sisteminde bulunduğu için bu belgeler istenmemektedir.

Evlenme Ehliyeti Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Türkiye’de evlenme ehliyet belgesi başvurusu yapıldıktan sonra, belgenin çıkış süresi ilgili kurumun yoğunluğuna ve başvuru sahibinin evraklarını tamamlamasına göre farklılık gösterebilir. Genellikle, evlenme ehliyet belgesi 1-2 gün içinde verilir. Fakat, belgenin çıkış süresi kurumdan kuruma değişebilir ve yoğunluk nedeniyle bu süre daha da uzayabilir.

Son Olarak Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu makalemizde evlenme ehliyet belgesi hakkında genel bilgilendirmelerde bulunduk. Evlenme ehliyet belgesinin ne olduğunu, kimlerden istendiğini, nereden alındığını, uluslararası evlenme ehliyet belgesinin nasıl alındığını anlattık. Bu konuda telafisi imkansız zararlarla karşılaşmamak ve maddi kayıplar yaşamamak için alanında aile hukuku avukatı ile çalışılmasını öneriyoruz. İstanbul’da faaliyet gösteren Çelik & Baştürk Hukuk Ve Danışmanlık Ofisi boşanma ve aile hukuku alanında çalışmalarını sürdürmekte olup bu alanda müvekkillerine hizmet sunmaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş

Son Yazılar

Hakkımızda

İstanbul Avrupa yakasının Şişli ilçesinde faaliyet gösteren ve hukukun çeşitli alanlarında uzman avukatları ile hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti veren Çelik & Baştürk Hukuk Ve Danışmanlık Ofisi Av. Tolga ÇELİK ve Av. Müesser Nur BAŞTÜRK tarafından kurulmuştur…