İçindekiler
ToggleErkek Hangi Hallerde Nafaka Ödemez
Eşler arasında çözülmemiş sorunlar varsa boşanma gündeme gelir. Boşanma davasında en çok merak edilen hususlardan biri erkek hangi hallerde nafaka ödemez sorusudur.
Çünkü ülkemizin ekonomik koşullarında nafaka özellikle erkekler için büyük bir problemdir.
Medeni Kanun’da kadınların hangi durumlarda nafaka alabilecekleri, hangi durumlarda alamayacakları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Kendi İradesiyle İşten Çıkma
Boşanmadan sonra eşe nafaka bağlanır ve eş görünür bir sebep olmaksızın işten ayrılırsa, mahkemece hükmedilen nafaka ödemesi durdurulabilir. Yani mahkemenin yoksulluk nedeniyle verdiği nafaka kesilmiş olur. Eşin yoksul olup olmadığına, sabit mal varlığı olup olmadığına ve aylık gelir durumuna göre karar verilir.
Eşin Geliri Olmaması
Nafaka ödemesi hükmedilen kişinin geliri yoksa ve çalışmıyorsa, yine de nafaka ödemek zorundadır. Mahkeme, gelir düzeyini dikkate alarak nafaka miktarını düşük tutabilir.
Bu erkek hangi durumlarda nafaka ödemez sorusunun cevaplarından biridir.
Başka Birisiyle Yaşayan Eş Nafaka Alabilir Mi?
Medeni Kanun’da eşlerin nafaka alabilmeleri için evlenmemiş olması şartına dair bir hüküm vardır. Nafaka hakkı olan taraf evlenirse nafaka kesilir. Ayrıca evlilik dışı bir ilişki varsa ve karşı taraf bunu ispatlayabilirse nafaka kesilir.
Nafaka mükellefi böyle bir durumu tespit etmiş ve bunu ispat edebiliyorsa nafaka iptali için dava açar. Genellikle bu tür davalar, davayı açan kişinin lehine sonuçlanır.
Gayrimenkul Olup Olmama Durumu
Nafaka talep eden taraf karşı taraftan daha fazla gelire veya gayrimenkule sahipse dava açsa dahi kazanamaz. Ama burada güzel bir detay var. Örneğin, bir eşin evi varsa ve ev kendisine aitse, başka bir gelir kaynağı yoksa nafaka alabilir. Çünkü kanun kadına veya kocaya yoksulluk nafakasının ödenmesi gerektiğini şart koşuyor. Yani nafaka sanıldığı gibi sadece kadınla ilgili değildir. Mahkeme ayrıca kocaya da nafaka bağlamasına da karar verebilir.
Nafaka için başvuran kişinin birden fazla mülkü varsa ve bu mülk birinden kira geliri alıyorsa nafaka alması mümkün değildir. Nafaka talep eden kişinin düzenli bir geliri olup olmadığına mahkeme ve hukuk bakar ve ona göre karar verir.
Çalışan Eşin Nafaka Durumu
Erkek hangi durumlarda nafaka ödemez sorusunun bir yanıtı da eşin çalışıp çalışmadığıdır. Nafaka talebinde bulunan kişi çalışıyorsa kanuna göre nafaka talebi reddedilir.
Çünkü düzenli bir geliri vardır. Ancak mahkeme yine de çalışan eşin gelirini dikkate alır. Örneğin, bir çalışan kiralık bir evde oturuyorsa ve geliri asgari ücrete eşitse nafaka almaya hak kazanabilir.
Kusurlu Olan Eş Nafaka Alabilir Mi?
Her ne kadar halk arasında süresiz nafaka kavramından bahsedilse de aslında böyle bir durum söz konusu değildir. Nafaka belirli koşullar altında verilebilir ve belirli koşulların karşılanması durumunda kesilebilir.
En çok kafa karıştıran konulardan biri de iştirak nafakasıdır. Bu nafaka türü, çocukların ihtiyaçlarının dikkate alınması sonucu mahkeme kararıyla verilen nafakadır.
Bir erkek hangi durumlarda nafaka ödemez sorusuna kusur açısından da cevap verebiliriz. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında her iki tarafın da kusurları incelenir. Çünkü kusurun türüne göre kusurlu tarafa nafaka bağlanamayabilir. Ayrıca bu durumda olan taraf boşanma davasını da kaybeder. Örneğin, kadın erkeği aldatmışsa ve erkek bunu kesin olarak ispat edebiliyorsa kadına yoksulluk nafakası ödenmez.
Kusurlu tarafın erkek ya da kadın olması fark etmez. Çünkü cinsiyet kusur değerlendirmesinde dikkate alınmamaktadır.
Fakat eşlerden biri kusurlu olsa bile tedbir nafakası alabilir. Tedbir nafakası sadece mahkeme süresince ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak içindir. Mahkeme neticelendiğinde tedbir nafakası da sona erer.
Erkek Hangi Hallerde Nafaka Ödemez?
Nafaka ödenmesine karar ancak kanunda öngörülen hallerde ve mahkeme kararıyla verilir. Özellikle erkeklerin hangi durumlarda nafaka vermeyeceği merak ediliyor. Hukuki teknik ve bilgi gerektiren bu konunun somut olayın özelliği ve koşullarına göre bir boşanma avukatı tarafından özel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu itibarla nafaka her boşanan eş lehine hükmedilemez. Örneğin:
- Kadın boşanmaya sebep olan şeylerden kusurlu bulunursa,
- Kadın bilerek ve isteyerek işten ayrılırsa,
- Kadının boşandıktan sonra maddi sıkıntı çekmeyecekse
- Kadının maddi geliri erkeğin maddi gelirinden fazla ise,
- Kadının maddi sıkıntı yaşamayacak kadar aylık geliri varsa,
- Kadının emekli maaşı veya kira geliri varsa,
- Kadın yeni evlenmişse veya resmi nikahı olmaksızın evli hayatı yaşıyorsa,
nafaka talep edilse bile kuvvetle muhtemel erkek eş lehne nafakaya hükmedilmeyecektir.
Erkek Hangi Hallerde Nafaka Ödemez Sıkça Sorulan Sorular
Kadına Hangi Hallerde Nafaka Verilmez?
Kadının geçimini sağlayacak kadar geliri varsa nafakaya hükmedilmez. Örneğin, kira geliri ve emekli maaşı gibi.
Çalışmıyorum Nafaka Öder Miyim?
Nafaka ödeyecek taraf eşin gelirinin mevcut olmaması nafaka ödemesine engel olmaz. Sadece yoksulluk nafakası miktarının değiştirilmesine olanak sağlar.
Geliri Olmayan Nafaka Öder Mi?
Nafaka ödemesine karar verilen kişinin geliri yoksa dahi nafaka ödemek zorundadır.
Erkek Evlenirse Nafaka Düşer Mi?
Erkek evlenirse nafaka kesilmez. Bir kadın evlendiğinde nafaka düşer. Yasa burada yoksul tarafın gelir düzeyine bakmaktadır.
Nafaka Kaç Yıl Ödenir?
Bu konuda kesin bir süre yoktur. Kadın bir işe girer ve düzenli bir gelir elde ederse, nafaka kesilebilir. Kadın evlenirse nafaka sona erer.
Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir?
Kadın eş lehine kararlaştırılan yoksulluk nafakası; Nafaka alacaklısının evlenmesi, yoksulluğu ortadan kaldıracak mal varlığına sahip olması, miras kalması veya bir yakını tarafından maaş ödenmesi ile sona erer.
Erkek Nafaka Alabilir Mi?
Nafaka için gerekli koşullar sağlandığı takdirde, nafaka alacak kişinin cinsiyetine bakılmaksızın nafaka hükmedilebilir. Çünkü nafaka cinsiyete dayalı bir düzenleme değildir.
Kadın Evlenince Çocuğun Nafakası Kesilir Mi?
İştirak nafakası, diğer eşin çocuğun bakım ve eğitimi için gerekli masrafları karşılamak üzere maddi durumuna göre yaptığı maddi katkıdır. Velayeti elinde bulunduran taraf yeniden evlense dahi çocuğa ödenmesi gereken iştirak nafakası da devam eder.
Engelli Raporu Olan Nafaka Öder Mi?
Engelli raporu olan eşin nafaka ödemesi yönünde verilen mahkeme ilamının temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından verilen karara göre: Yargıtay’ın ilgili hukuk dairesi, %68 oranında görme engeli bulunan ve herhangi bir geliri ve malvarlığı mevcut olmayan, engelli yardım aylığı alan eşin nafaka ödemesine ilişkin kararı doğru bulmamıştır.
Erkek Hangi Hallerde Nafaka Ödemez Son Olarak Dikkat Edilmesi Gerekenler
Boşanma davası sürecinin en etkili şekilde yürütülebilmesi için adli sürece hakimiyeti olan bir boşanma avukatından destek almak fayda sağlayacaktır. Çelik & Baştürk Hukuk Ve Danışmanlık Ofisi İstanbul boşanma avukatı olarak müvekkillerini aile hukuku alanında vekil olarak temsil etmektedir. Ayrıca vatandaşlara hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Sitemizde yer alan avukata sor kısmından ofisimiz avukatları Av. Tolga ÇELİK ve Av. Nur BAŞTÜRK‘e Boşanma davası nasıl açılır, eşime boşanma davası açmak istiyorum ne yapmalıyım vb. sorularınızı yönlendirebilir ya da iletişim bilgileri kısmından kendilerine ulaşabilirsiniz.